wallet2
wallet2

Това е начална фраза, фраза за възстановяване или резервна фраза, състояща се от списък с думи, които съхраняват цялата информация, необходима за възстановяване на крипто средства в блокчейна.

Софтуерът Wallet обикновено генерира начална фраза и подканва потребителя да я запише на хартия. 

Ако компютърът на потребителя се срине или твърдият му диск се повреди, те могат да изтеглят отново същия софтуер за портфейл и да използват хартиеното архивиране, за да възстановят своите криптовалути, някои портфейли като metamask , trust wallet и т.н. използват тази технология.

Криптовалутите могат да бъдат откраднати от всеки друг, който открие фразата, така че ги пазете като бижута или пари в брой. 

Например, никой не трябва да ви пита в социалните мрежи  или месинджъри, не трябва да се пише в който и да е сайт.

Стартовите фрази са чудесен начин за архивиране и съхраняване на крипто.

Каква е семенната фраза? (или начална фраза)

Как работи?

Опростено обяснение за това как работят началните фрази е, че софтуерът на портфейла има списък с думи, взети от речник, като на всяка дума е присвоен номер.

Началната фраза може да бъде преобразувана в число, което се използва като начално цяло число в детерминиран портфейл, който генерира всички двойки ключове, които се използват в портфейла.

Списъкът с английски думи за стандарта BIP39 съдържа 2048 думи, така че ако фразата съдържа само 12 произволни думи, броят на възможните комбинации ще бъде 2048^12 = 2^132 и фразата ще има 132 бита сигурност.

Въпреки това, някои от данните в BIP39 фраза не са произволни, така че действителната сигурност на 12-дума BIP39 начална фраза е само 128 бита.

Това е приблизително същата сила като всички частни ключове на Ethereum, така че повечето експерти го смятат за достатъчно сигурен.

Мога ли да генерирам своя собствена начална фраза?

Не е безопасно да измислите своя собствена начална фраза, защото хората са лоши в генерирането на произволност.

Най-добрият начин е да оставите софтуера на портфейла да генерира фраза, която въвеждате.

Тъй като началните изречения използват думи на естествен език, те имат отлична корекция на грешки.

Лошо написани думи често могат да бъдат прочетени. Ако една или две букви липсват или са изкривени, често все още можете да разберете думата.

Каква е семенната фраза? (или начална фраза)

Списъкът с думи, от който се извличат думите на началната фраза, е внимателно подбран, така че първите четири букви от всяка дума да са достатъчни, за да я идентифицират еднозначно.

Това се сравнява добре с писането на необработен частен ключ, където една нечетлива или неправилна буква може да направи частния ключ безполезен (в зависимост от формата на сериализация).

Защо семенната фраза е важна?

Защото това е единственият начин за архивиране на крипто портфейл. Ако загубите телефона, компютъра или хардуерното устройство, което използвате за достъп до вашата криптовалута, ще трябва да въведете началната си фраза другаде, за да възстановите портфейла си с личен ключ и неговото съдържание.

Какво ще стане, ако загубя началното си изречение?

Първоначално нищо. В крайна сметка не се нуждаете от началната си фраза, за да получите достъп до средствата си; това е резервен метод за възстановяване на вашите средства. Така че, ако загубите физическото си устройство и началната си фраза, тогава можете да изпаднете в паника.

¿De cuánta utilidad te ha parecido este contenido?

¡Haz clic en una estrella para puntuarlo!

Promedio de puntuación 0 / 5. Recuento de votos: 0

Hasta ahora, ¡no hay votos!. Sé el primero en puntuar este contenido.