stalking1
stalking1

Търсите начин да използвате добре своята крипто?

Залагането ви позволява да печелите пасивен доход с крипто, което вече притежавате. Ето какво трябва да знаете за него:

Какво е залагане?

Залагането е актът на ангажиране на вашата криптовалута, за да помогнете за защитата и проверката на транзакции в блокчейн. В замяна на това се получават награди от мрежата .

Предимствата на залагането

Пасивен доход . Залагането е предимно пасивна дейност, което означава, че можете да печелите награди, без да вършите много (или никаква) работа.

Изпълнение . залагането обикновено предлага по-висока възвръщаемост на инвестицията (ROI), отколкото простото държане на криптовалута, особено ако портфолиото от залози съставлява вашия интерес.

Участие . Можете да подкрепите мрежата, в която вярвате, и да й помогнете да расте.

Ниска цена . Залагането може да ви помогне да спечелите награди по-евтино от копаене, тъй като залагането изисква по-малко изчислителна мощност и не изисква специализирано оборудване.

Какво е залагане? Предимства, недостатъци, рискове
POW срещу POS

Рисковете от залагането

Има няколко риска, с които трябва да сте наясно, преди да заложите своята крипто:

волатилност . Стойността на вашите заложени активи може да се повишава или намалява, точно както всеки друг крипто актив.
Загуба на контрол. След като сте заложили активите си, няма да имате достъп до тях, докато не ги изтеглите (което обикновено отнема определено време).

прекъсване . Ако валидаторът изпрати невалидни транзакции, мрежата може да накаже или „отреже“ страните, които иначе биха получили награди. Това има за цел да обезсърчи лошото поведение в мрежата.

Доказателство за дял срещу. доказателство за работа

Залагането се извършва само в мрежи за криптовалута, които използват модела на доказателство за залог като консенсусен механизъм. Механизмът за консенсус е процесът, който блокчейн мрежата използва за обработка на плащания, потвърждаване на транзакции и добавяне на нови блокове към веригата.

Двата най-често срещани механизма за консенсус, използвани от криптовалутите, са доказателство за работа (PoW) и доказателство за залог (PoS).

Доказателство за работа (POW)

PoW е ​​предпочитаният метод за ранните криптовалути, включително биткойн.

В PoW системите участниците се състезават за решаване на сложни математически проблеми. Първият човек, който реши проблема, добавя следващия блок към веригата и получава награда. PoW е ​​много енергоемък процес, тъй като изисква миньорите да използват мощни компютри 24 часа на ден.

Печеленето на наградата за блок се свежда до „надминаване“ на другите.

Доказателство за дял

PoS е по-екологичен начин за проверка на транзакции.

В PoS системите участниците залагат своите крипто активи, за да помогнат за защитата и проверката на транзакциите в мрежата. Колкото повече активи заложите, толкова по-голям е шансът да бъдете избран да добавите следващия блок към веригата.

Този процес не изисква нито специализиран хардуер, нито допълнителна изчислителна мощност.

PoS системите също имат различни правила за залагане от PoW системите. Например, някои PoS мрежи изискват от участниците да заключат своите награди за залагане за определен период от време, докато други позволяват на залагащите да изискват своите награди, когато бъдат спечелени.

Накратко, залагането ви позволява да поддържате блокчейн мрежа – и да печелите пасивни награди за това – без да изразходвате големи количества енергия.

Как работи залагането

Когато криптовалутата е заложена, тя се съхранява в портфейл, свързан с мрежата, наречен портфейл за паркиране.

След като вашият портфейл за залог е настроен и сте депозирали своята криптовалута, се установява „период на обвързване“, през който криптовалутата е заключена и не отговаря на условията за награди. След този прозорец вие защитавате мрежата, така че разпределението на наградите започва.

Размерът на наградите ще зависи от правилата за паркиране на мрежата, в която помагате да залагате.

Например, някои мрежи дават на залагащите фиксирана награда за всеки блок, който добавят към веригата, докато други дават на залагащите част от таксите за транзакция, свързани с блока.

Повечето портфейли със залог ще ви уведомят колко можете да очаквате да спечелите като награди, както и колко време ще отнеме, за да ги спечелите.

Колко печеля от преследване?

Броят на спечелените награди зависи от поставената сума и конкретния график на залагане на токена. Мнозина оценяват наградите на Ethereum на около 5-6% няколко дни преди сливането.

Защо не мога да заложа цялата криптовалута, която притежавам?

Много криптовалути, като биткойн, доджкойн и лайткойн, не използват доказателство за залог, за да потвърдят своята мрежа, което означава, че не можете да ги заложите. Тези криптовалути са защитени чрез процеси за доказване на работа, като копаене.

Какви криптовалути поддържат залагане?

Много криптовалути поддържат залагане, като Ethereum, Avalanche, Solana, Polkadot, Cardano, NEAR и др.

¿De cuánta utilidad te ha parecido este contenido?

¡Haz clic en una estrella para puntuarlo!

Promedio de puntuación 0 / 5. Recuento de votos: 0

Hasta ahora, ¡no hay votos!. Sé el primero en puntuar este contenido.