Se on siemenlause, palautuslauseke tai varalause, joka koostuu sanaluettelosta, joka tallentaa kaikki tiedot, joita tarvitaan salausvarojen palauttamiseen lohkoketjussa.

Lompakkoohjelmisto luo yleensä alkulauseen ja kehottaa käyttäjää kirjoittamaan sen paperille. 

Jos käyttäjän tietokone kaatuu tai hänen kiintolevynsä vioittuu, hän voi ladata saman lompakkoohjelmiston uudelleen ja käyttää paperivarmuuskopiota salausten palauttamiseen. Jotkin lompakot, kuten metamask , trust wallet jne., käyttävät tätä tekniikkaa.

Kuka tahansa muu, joka löytää lauseen, voi varastaa kryptovaluuttoja, joten pidä se turvassa, kuten korut tai käteinen. 

Kukaan ei esimerkiksi saa kysyä sinulta sosiaalisissa verkostoissa  tai messengerissä, sitä ei saa kirjoittaa millään verkkosivustolla.

Siemenlausekkeet ovat loistava tapa varmuuskopioida ja tallentaa kryptotiedostoja.

Kuinka se toimii?

Yksinkertaistettu selitys alkulauseiden toiminnasta on se, että lompakkoohjelmistossa on sanaluettelosta otettu sanaluettelo, jossa jokaiselle sanalle on määritetty numero.

Siemenlause voidaan muuntaa numeroksi, jota käytetään siemenkokonaislukuna deterministisessä lompakossa, joka luo kaikki lompakossa käytetyt avainparit.

BIP39-standardin englanninkielisessä sanaluettelossa on 2048 sanaa, joten jos lause sisältää vain 12 satunnaista sanaa, mahdollisten yhdistelmien määrä olisi 2048^12 = 2^132 ja lauseessa olisi 132 bittiä suojaus.

Jotkut BIP39-lauseen tiedoista eivät kuitenkaan ole satunnaisia, joten 12-sanaisen BIP39-siemenlauseen todellinen turvallisuus on vain 128 bittiä.

Tämä on suunnilleen sama vahvuus kuin kaikki Ethereumin yksityiset avaimet, joten useimmat asiantuntijat pitävät sitä riittävän turvallisena.

Voinko luoda oman siemenlauseeni?

Ei ole turvallista keksiä omaa siemenlausetta, koska ihmiset ovat huonoja luomaan satunnaisuutta.

Paras tapa on antaa lompakkoohjelmiston luoda kirjoittamasi lause.

Koska aloituslauseet käyttävät luonnollisen kielen sanoja, niissä on erinomainen virheenkorjaus.

Huonosti kirjoitetut sanat voidaan usein silti lukea. Jos kirjain tai kaksi puuttuu tai sekaisin, voit usein silti selvittää sanan.

Sanaluettelo, josta alkusanasanat on poimittu, on valittu huolellisesti siten, että kunkin sanan neljä ensimmäistä kirjainta riittävät sen yksilöimiseen.

Tämä on verrattavissa raa’an yksityisen avaimen kirjoittamiseen, jossa yksittäinen lukukelvoton tai virheellinen kirjain voi tehdä yksityisestä avaimesta hyödyttömän (riippuen sarjoitusmuodosta).

Miksi siemenlause on tärkeä?

Koska se on ainoa tapa varmuuskopioida kryptolompakko. Jos kadotat puhelimen, tietokoneen tai laitteiston, jolla käytät kryptoasi, sinun on syötettävä aloituslauseesi muualle palauttaaksesi yksityisen avaimen lompakkosi ja sen sisällön.

Mitä tapahtuu, jos menetän aloituslauseeni?

Aluksi ei mitään. Loppujen lopuksi et tarvitse siemenlausettasi käyttääksesi varojasi; se on varmuuskopiointitapa varojen palauttamiseen. Joten jos menetät fyysisen laitteesi ja aloituslauseesi, silloin voit panikoida.