1
1

Definitionen av DeFi

Decentraliserad finans (DeFi) hänvisar till ett brett utbud av protokoll och mjukvaruverktyg som ger människor makten att utföra finansiella transaktioner (handel, lån, utlåning och mer) utan tredje part som banker, börser eller mäklarhus.

Mer än så markerar DeFi en förändring från att förlita sig på centraliserade institutioner till att förlita sig på decentraliserade, kodbaserade, peer-to-peer-nätverk.

Fördelarna med DeFi

DeFi erbjuder många fördelar jämfört med TradFi (traditionell finansiering, som banker). DeFi är:

 • inklusive  . Kryptografiska och blockchain-teknologier är öppna för alla med en internetanslutning, vilket ger ekonomisk makt till traditionellt marginaliserade grupper.
 • tillståndslösa  kryptonätverk  kräver inte godkännande från centraliserade institutioner för att delta, så de flesta kan njuta av obegränsad åtkomst.
 • transparenta  _ Kryptografiska nätverk är baserade på offentliga blockkedjor, där transaktionsdata kan ses av vem som helst och är oföränderlig, vilket innebär att den inte kan ändras eller manipuleras.
 • Säkert  _ För att interagera med DeFi måste du använda en plånbok som inte är förvaringsbar, vilket innebär att du behåller kontrollen över dina privata nycklar och kryptotillgångar och inte behöver lita på en centraliserad enhet.
 • snabbt  _ Medan banktransaktioner regleras inom 3-5 dagar, löser sig kryptotransaktioner inom minuter eller timmar, vilket ökar hastigheten med vilken pengar byter ägare i hela det finansiella systemet.
 • Censurbeständig  . Eftersom kryptotransaktioner sker på decentraliserade nätverk kan de inte censureras eller stoppas av en enda enhet. Detta kan skydda kryptoanvändare från bedräglig aktivitet, övergrepp från myndigheter och mer.
 • programmerbara  _ Uppgifter som traditionellt skulle kräva en människa kan automatiseras med kryptografiska smarta kontrakt. Detta öppnar nya möjligheter för finansiella produkter och tjänster och minskar risken för mänskliga fel.
Definitionen av decentraliserad finans (DeFi)

Riskerna med DeFi

Med stor makt kommer stort ansvar. Risker i DeFi inkluderar:

 • Förlust av kryptografiska nycklar  . Som med all förvaring av kryptovaluta, om du tappar bort dina nycklar kan du förlora tillgången till dina kryptovalutafonder.
 • Åtgärder är oåterkalleliga  . Användaren är ytterst ansvarig för vad han gör. När du klickar på skicka på en kryptovalutatransaktion kan den inte ångras.
 • Nätfiskebedrägerier  . Hackare är vanliga på alla områden av internet, vilseledande e-postmeddelanden och meddelanden kan lura dig att dela dina kryptonycklar och i slutändan din ekonomi.
 • Otydlig reglering  . Reglerna kring DeFi är fortfarande inte särskilt tydliga, så det finns en risk att kryptotillgångar kommer att bli föremål för strängare regler i framtiden.
 • Buggar och kodningsfel  . Smarta kontrakt är kod, och kod kan ha sårbarheter som hackare kan utnyttja. Detta kallas smart kontraktsrisk.
Definitionen av decentraliserad finans (DeFi)

Hur DeFi fungerar

I dagens traditionella finansiella system, när du vill öppna ett bankkonto eller ansöka om ett lån, måste du gå via en centraliserad institution som en bank.

Om banken kan verifiera din identitet låter de dig öppna ett konto.

Om de kan fastställa din kreditvärdighet kan de besluta att ge dig ett lån.

I båda fallen  reglerar banken  .

Om du inte har korrekt identifikation eller inte är “kreditvärdig” enligt institutionen, kan de begränsa din tillgång till dessa tjänster eller neka dig helt och hållet.

DeFi ersätter banken med en serie  decentraliserade applikationer  (dApps) som drivs av  smarta kontrakt.

Definitionen av en dApp

En dApp är en decentraliserad applikation. Medan vanliga webbapplikationer som Twitter körs på system som ägs av en enda organisation, i kryptovalutornas värld, fungerar dApps på offentliga blockkedjenätverk, som är öppen källkod och därför inte öppen källkod.De kontrolleras av en enda myndighet.

DApps fungerar på egen hand och består vanligtvis av flera smarta kontrakt.

DeFi FAQ

Kan någon nekas tillgång till DeFi?

Nej, kryptonätverk är tillståndslösa, vilket innebär att alla med en internetanslutning kan använda dem. Detta är en av de definierande egenskaperna hos krypto.

Är DeFi pålitlig?

I krypto litar användare på att koden är banken, mäklaren och långivaren. Med programvara med öppen källkod kan vem som helst inspektera den och verifiera att den fungerar som avsett.

Som sagt, smarta kontrakt är bara så bra som deras kod. Det har förekommit några högprofilerade hack i DeFi-utrymmet som har kostat användarna miljontals dollar. Det är viktigt att göra din egen forskning innan du använder någon kryptoprodukt eller -tjänst.

Hur håller DeFi-priserna uppdaterade om ingen hanterar dem?

För att säkerställa att priserna på kryptovaluta är korrekta på blockkedjan använder DeFi-protokollen det som kallas orakel. Du kan tänka på orakel som “kryptoprisflöden” som tillhandahåller realtidsdata om kryptopriser till blockkedjan.

¿De cuánta utilidad te ha parecido este contenido?

¡Haz clic en una estrella para puntuarlo!

Promedio de puntuación 0 / 5. Recuento de votos: 0

Hasta ahora, ¡no hay votos!. Sé el primero en puntuar este contenido.