La definición de finanzas descentralizadas (DeFi) 1
1

Definisjonen av DeFi

Desentralisert finans (DeFi) refererer til et bredt spekter av protokoller og programvareverktøy som gir folk makt til å utføre finansielle transaksjoner (handel, lån, utlån og mer) uten tredjeparter som banker, børser eller meglerhus.

Mer enn det, DeFi markerer et skifte fra å stole på sentraliserte institusjoner til å stole på desentraliserte, kodebaserte, peer-to-peer-nettverk.

Fordelene med DeFi

DeFi tilbyr mange fordeler sammenlignet med TradFi (tradisjonell finans, som banker). DeFi er:

 • inkluderende  . Kryptografiske og blokkjedeteknologier er åpne for alle med internettforbindelse, og gir økonomisk makt til tradisjonelt marginaliserte grupper.
 • tillatelsesløse  Crypto-  nettverk krever ikke godkjenning fra sentraliserte institusjoner for å delta, så de fleste kan nyte ubegrenset tilgang.
 • transparente  _ Kryptografiske nettverk er basert på offentlige blokkjeder, der transaksjonsdata kan sees av alle og er uforanderlige, noe som betyr at de ikke kan endres eller tukles med.
 • Sikkert  _ For å samhandle med DeFi, må du bruke en ikke-depotbasert lommebok, noe som betyr at du beholder kontrollen over dine private nøkler og kryptoaktiva og ikke trenger å stole på en sentralisert enhet.
 • raskt  _ Mens banktransaksjoner avgjøres innen 3-5 dager, avgjøres kryptotransaksjoner innen minutter eller timer, noe som øker hastigheten som penger skifter hender i hele det finansielle systemet.
 • Motstandsdyktig mot sensur  . Fordi kryptotransaksjoner skjer på desentraliserte nettverk, kan de ikke sensureres eller stoppes av en enkelt enhet. Dette kan beskytte kryptobrukere mot uredelig aktivitet, overreaksjoner fra myndighetene og mer.
 • programmerbare  _ Oppgaver som tradisjonelt ville kreve et menneske, kan automatiseres ved hjelp av kryptografiske smarte kontrakter. Dette åpner for nye muligheter for finansielle produkter og tjenester og reduserer sjansene for menneskelige feil.

Risikoen ved DeFi

Med stor makt kommer stort ansvar. Risikoer i DeFi inkluderer:

 • Tap av kryptografiske nøkler  . Som med all lagring av kryptovaluta, hvis du mister nøklene dine, kan du miste tilgangen til kryptovalutamidlene dine.
 • Handlinger er irreversible  . Brukeren er til syvende og sist ansvarlig for det han gjør. Når du klikker send på en kryptovalutatransaksjon, kan den ikke angres.
 • Phishing-svindel  . Hackere er utbredt på alle områder av internett, villedende e-poster og meldinger kan lure deg til å dele kryptonøklene dine og til slutt din økonomi.
 • Uklart regelverk  . Regelverket rundt DeFi er fortsatt lite klart, så det er en risiko for at kryptoaktiva vil bli underlagt strengere reguleringer i fremtiden.
 • Bugs og kodefeil  . Smarte kontrakter er kode, og kode kan ha sårbarheter som hackere kan utnytte. Dette kalles smart kontraktsrisiko.

Hvordan DeFi fungerer

I dagens tradisjonelle finansielle system, når du vil åpne en bankkonto eller søke om lån, må du gå gjennom en sentralisert institusjon som en bank.

Hvis banken kan bekrefte identiteten din, vil de tillate deg å åpne en konto.

Hvis de kan fastslå din kredittverdighet, kan de bestemme seg for å gi deg et lån.

I begge tilfeller  bestemmer banken  .

Hvis du ikke har riktig identifikasjon eller ikke er “kredittverdig” etter institusjonens mening, kan de begrense tilgangen din til disse tjenestene eller nekte deg helt.

DeFi erstatter banken med en serie  desentraliserte applikasjoner  (dApps) drevet av  smarte kontrakter.

Definisjonen av en dApp

En dApp er en desentralisert applikasjon. Mens standard nettapplikasjoner som Twitter kjører på systemer som eies av en enkelt organisasjon, opererer dApps i en verden av kryptovalutaer på offentlige blokkjedenettverk, som er åpen kildekode og derfor ikke åpen kildekode. De kontrolleres av én enkelt myndighet.

DApps fungerer på egen hånd og består vanligvis av flere smarte kontrakter.

DeFi FAQ

Kan noen nektes tilgang til DeFi?

Nei, kryptonettverk er tillatelsesløse, noe som betyr at alle med internettforbindelse kan bruke dem. Dette er en av de definerende egenskapene til krypto.

Er DeFi pålitelig?

I krypto stoler brukere på at koden er banken, megleren og långiveren. Med åpen kildekode-programvare kan hvem som helst inspisere den og bekrefte at den fungerer etter hensikten.

Når det er sagt, er smarte kontrakter bare så gode som koden deres. Det har vært noen høyprofilerte hacks i DeFi-området som har kostet brukere millioner av dollar. Det er viktig å gjøre din egen forskning før du bruker et kryptoprodukt eller -tjeneste.

Hvordan holder DeFi-prisene seg oppdatert hvis ingen administrerer dem?

For å sikre at prisene på kryptovaluta er nøyaktige på blokkjeden, bruker DeFi-protokollene det som kalles orakler. Du kan tenke på orakler som “kryptoprisfeeder” som gir sanntidsdata om kryptopriser til blokkjeden.

¿De cuánta utilidad te ha parecido este contenido?

¡Haz clic en una estrella para puntuarlo!

Promedio de puntuación 0 / 5. Recuento de votos: 0

Hasta ahora, ¡no hay votos!. Sé el primero en puntuar este contenido.